
Institute of Agricultural and Nutritional Sciences

Information on Study Programs of the IAEW

Executive Board
Prof. Norbert Hirschauer
Prof. Robert Mikutta
Prof. Andrea Henze
Claudia Kirchner-Schürz (Secretary)
Tel./Fax: +49 (0)345 55-22301/-27118
claudia.kircher-schuerz@landw.uni-halle.de
Dr. Annett Weltrowski (Head of Office)
Tel.: +49 (0)345 5522302
annett.weltrowski@landw.uni-halle.de
Karl-Freiherr-von-Fritsch-Straße 4
06120 Halle (Saale)
Postal address:
Martin-Luther-Universität Halle-Wittenberg
Naturwissenschaftliche Fakultät III
Institut für Agrar- und Ernährungswissenschaften
06099 Halle (Saale)
Interessantes und Erfolgreiches
65th Annual Meeting of the
Gesellschaft für
Pflanzenbauwissenschaften from
September 23 to 25 in Halle.

Prof. Janna Macholdt and Prof. Marcel Quint are hosting this year's annual scientific conference of the Gesellschaft für Pflanzenbauwissenschaften, which they have given the theme “Planetary Boundaries: Rising to the Challenges Ahead”. Further information can be found here.
Keeping Nitrogen and Water in the System

What do catch crops do in terms of nitrogen conservation and what influence do they have on soil water? A joint research project between the Chair of Agronomy and Organic Farming (MLU), Agrarberatung Dreyer and the Deutscher Wetterdienst has looked into this topic—focusing on the question: “How much water do catch crops draw and how much water is available for subsequent crops?” Click here to read the article.
Study Information Day on June 4, 2025

Under the title “Studying with a Future: An Overview of Agricultural Sciences”, a study information day was held at the IAEW for the first time on June 4, 2025 from 1pm.
Interested pupils were able to gain a variety of insights into the study of Agricultural Sciences in guided tours on topics such as soil compaction, plant research and animal science. It became clear how diverse the subject is and which central topics are addressed. Discussions with the Student Council continued into the evening to clarify any remaining questions.
Hochschulinformationstag am 24. Mai 2025

Beim diesjährigen Hochschulinformationstag (HIT) informierte auch das IAEW wieder junge Menschen über die Studienmöglichkeiten. Prof. Mikutta und Prof. Wätjen gaben einen kurzen Überblick über die agrar- und ernährungswissenschaftlichen Studiengänge. MitarbeiterInnen des Instituts und Studierende beantworteten die vielfältigen Fragen der Interessierten. Darüber hinaus besichtigten interessierte SchülerInnen das IAEW im Rahmen einer Führung durch Prof. Pillen (Bustransfer zum Heidecampus). Bei bestem Wetter endete der Hochschulinformationstag gegen 15:00 Uhr.
Landwirtschaft zum Anfassen

Auch in diesem Jahr nahmen wieder über 20 Studierende aus ganz verschiedenen Fachrichtungen an der dreitägigen Exkursion des ASQ „Zukunftsfähige Landwirtschaft" teil. Dabei besichtigten sie sowohl Forschungseinrichtungen als auch landwirtschaftliche Betriebe unterschiedlicher Produktionsrichtung und Größe. Das ASQ wird von der Professur für Agrar-, Umwelt- und Ernährungspolitik betreut.
Feierliche Exmatrikulations-Feier der Absolventen des Instituts für Agrar- und Ernährungswissenschaften

Am 05.04.2025 fand in der Aula des Löwengebäudes die feierliche Exmatrikulation der Masterstudierenden des Instituts für Agrar- und Ernährungswissenschaften statt. Die Veranstaltung, an der etwa 120 Personen teilnahmen, wurde - wie in jedem Jahr - mit großem Engagement durch die Studierenden des Instituts für Agrar- und Ernährungswissenschaften organisiert. Neben der Vergabe der Zeugnisse war ein Höhepunkt der Veranstaltung die Ehrung der besten Absolventinnen und Absolventen des Jahres 2024.
Feierliche Eröffnung des DiP-Forschungsverbundes mit Vertretern aus Forschung, Wirtschaft, Politik und Gesellschaft

Der Süden Sachsen-Anhalts soll zur Modellregion für klimaneutrale und nachhaltige Bioökonomie mit hoch-wertigen Arbeitsplätzen werden. Dieses Ziel verfolgt das Verbundvorhaben „Digitalisierung pflanzlicher Wertschöpfungsketten“ (DiP; www.dip-sachsen-anhalt.de/ ), das vom BMBF im Rahmen der Nationalen Bioökonomiestrategie und des Strukturstärkungsgesetzes Kohleregionen im Mitteldeutschen Revier mit bis zu 105 Mio. Euro gefördert wird. Über den Stand der 19 Verbundprojekte der ersten Förderphase (04/2024 – 12/2028) informierten sich Sachsen-Anhalts Wissenschaftsminister Prof. Dr. Armin Willingmann und BMBF-Staatssekretär Dr. Karl Eugen Huthmacher bei der DiP-Auftaktveranstaltung am 04.03.2025 am IPK in Gatersleben. Prof. Dr. Klaus Pillen (MLU) koordiniert das Vorhaben mit mehr als 50 Partnern aus Wissenschaft und Wirtschaft.
Ernährungswissenschaften der MLU
übernehmen wissenschaftliche Leitung des
62. Kongresses der Deutschen
Gesellschaft für Ernährung

Prof. Andrea Henze, Prof. Gabriele Stangl and Prof. Wim Wätjen are responsible for the scientific organization of this year's DGE Congress with their expertise in the field of nutritional science, which they have placed under the theme “What determines our food choices? The influence of culture and biology”. Further information can be found here.
Nitrous oxide – the focus of research

At the Professorship of “ Agronomy & Organic Farming” the role of nitrous oxide in agriculture as well as possible detection and reduction measures have been researched in various projects for years. The aim of the research is to find out how farmers can make their N fertilization more efficient, save greenhouse gas emissions and at the same time secure their yields - for example by using inhibitors. The research projects are therefore of great importance for the development of sustainable and climate-resilient crop production systems. You can read the article here.
How get the pig your snout

The domestic animal collection from the MLU Institute of Agriculture is making headlines with its pigs. A team led by Dr. Renate Schafberg has discovered that domestic pigs have changed significantly over the last 100 years. Breeding selection has greatly shortened the pig's snout and widened its skull. Humans have done it: evolution in fast-forward. You can read the article here.
Puzzle of plant proteins

see PDF MZ Press Article
2025-01-07-Mitteldeutsche-Zeitung-SFB-MZ.pdf
(2.9 MB) vom 15.01.2025
Senkt Hedging das unternehmerische Risiko?

A study of 2,200 farms by Lukas Sigl and Prof. Norbert Hirschauer shows that in the majority of cases, “hedging” with commodity futures would have only slightly reduced or even increased “whole-farm risk”. This contradicts the positive and hasty assessment of many agricultural economists.
01-2025-DLG-Mitteilungen(Sigl+Hirschauer).pdf
(2.3 MB) vom 18.02.2025