Martin Luther University Halle-Wittenberg

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Anica Fietz

Research Interests

  • Moral Hazard
  • Food Safety
  • Transparency
  • Behavioural Economics

Research Project

A behavioural economic analysis of moral hazards in food production: the case of deviant economic behaviour and disclosure policies on the restaurant, ready-to-eat and retail level

Curriculum Vitae

Since 03/2012 Research Fellow at the Institute of Agricultural and Nutritional Sciences Department of Agribusiness Management Martin-Luther-University Halle-Wittenberg

2006 Graduation (M.Sc. Food and Agribusiness), University Anhalt

2003 Graduation (Dipl. Ökotrophologe), University Anhalt

1999 Abitur (university-entrance diploma)

Publications

Scientific Journals

  • Fietz, A., Bavorová, M., Grüner, S., Hirschauer, N. (2018): How are Economic and Protective Factors Interrelated with Compliance of Food Businesses with Food Safety Laws in Germany? Law & Policy 40(3): 267-285 (http://dx.doi.org/10.1111/lapo.12105   ).
  • Fietz, A., Grüner, S. (2017): Transparency systems: do businesses  in North Rhine-Westphalia regret the cancellation of the smiley scheme? Agricultural and Food Economics 5:22. DOI https://doi.org/10.1186/s40100-017-0093-x   )
  • Fietz, A., Grüner, S. (2017): Der Smiley in Nordrhein-Westfalen (Deutschland): Welche Firmen bedauern die Abschaffung des Transparenzsystems? Journal of Consumer Protection and Food Safety 12(2): 115–123. DOI https://doi.org/10.1007/s00003-017-1108-y   
  • Bavorová, M., Fietz, A., Hirschauer, N. (2017):  Does Disclosure of Food Inspections Affect Business Compliance? The case of Berlin, Germany. British Food Journal 119 (1): 143-163. DOI https://doi.org/10.1108/BFJ-02-2016-0061   
  • Fietz, A., Bavorová, M (2015): Die Wirkung von veröffentlichten Hygienekontrollen auf Lebensmittelunternehmen, das Beispiel „Berliner Smiley“. Journal für Verbraucherschutz und Lebensmittelsicherheit 11 (2):145–154. DOI https://doi.org/10.1007/s00003-015-1009-x   
  • Grüner, S., Fietz, A., Jantsch, A. (2015): Float like a butterfly, decide like a bee.    Journal of Bioeconomics 17(3): 243-254. DOI 10.1007/s10818-015-9204-5

Conference Contributions

  • Fietz, A. (2021): Street-Level Bureaucrats and Their Attitude  Towards New Policy Measures: The Example of German Food Inspectors and  the Introduction of Disclosure Systems.175rd EAAE Seminar THE WIND OF CHANGE OF SUSTAINABILITY STANDARDS.Sailing economic, governance, and policy perspectives. Gargnano (Italy) 13 – 15 May 2020.
  • Fietz, A. (2020): Ist Braithwaites reintegrative shaming Ansatz ein wirksames Mittel zur Verhaltenssteuerung von Lebensmittelunternehmern? - Eine Betrachtung aus Sicht der Lebensmittelkontrolleure. Band 56 (Jahrestagung der GEWISOLA 2020): 65-76.
  • Fietz, A., Grüner, S., Bavorová, M. (2016):  Die Anreizwirkung von Transparenzsystemen auf die Gesetzestreue der Lebensmittel-unternehmen - das Beispiel des Pankower Smiley. Schriften der GEWISOLA, Band 51 (Jahrestagung der GEWISOLA 2015): 15-26.
  • Fietz, A., Bavorová, M. (2015): Behavioural drivers and the influence of transparency on food business compliance - the case of Berlin, Germany. Joint International Scientific Conference Agrarian Perspectives XXIV and 25th Annual Conference of the Austrian Society of Agricultural Economics (ÖGA), 16.-18. September 2015, Prague, Czech Republic.
  • Fietz, A., Grüner, S., Bavorová, M. (2015):  Die Anreizwirkung von  Transparenzsystemen auf die Gesetzestreue der Lebensmittelunternehmen -  das Beispiel des Pankower Smiley. Schriften der GEWISOLA, Band 51  (Jahrestagung der GEWISOLA 2015): 15-26.
  • Fietz, A., Bavorová, M., Grüner, S., Hirschauer, N. (2015): Which factors influence food business behaviour to comply with the rules? The case of Berlin, Germany. 143rd Joint EAAE-AAEA Seminar: Consumer Behaviour in a Changing World: Food, Culture and Society, 25-27 March 2015, Naples, Italy.
  • Fietz, A., Bavorová, M. (2014): Eine verhaltensökonomische Analyse moralischer Risiken in Lebensmittelunternehmen. Tagungsband    zur 24. Jahrestagung der Österreichischen Gesellschaft für Agrarökonomie (ÖGA), 25.-26. September 2014, Wien, Österreich: 125.
  • Bavorová, M., Fietz, A. (2014):  Material and non material motivation for compliance: disclosure of food hygiene inspection results in Germany.    EAAE International Congress, 26-29 August 2014, Ljubljana, Slovenia.
  • Fietz, A. (2014): Material and non-material motivation for compliance: disclosure of food hygiene inspection results. Jean Monnet Project 5422857-LLP-1-2013-1-IT-AJM-IC: The Economic Governance in Agri-Food-Systems: Instituitional Environments, Governance Modes and Policy Patterns, 9-10 July, 2014, University of Perugia, Italy.
  • Fietz, A. (2014): Eine verhaltensökonomische Analyse moralischer Risiken in der Lebensmittelproduktion: Regelverstöße und Offenlegung staatlicher Überwachungsergebnisse auf Restaurant- und Einzelhandelsebene. Tagungsband    zum 7. AGROSNET-Doktorandentag. 18. Februar. Halle/Saale, Deutschland: 27.
  • Grüner, S., Fietz, A. (2014): Chancen, Grenzen und Barrieren staatlicher Regulierungspolitik – Eine verhaltensökonomische Betrachtung unter Berücksichtigung des individuellen landwirtschaftlichen Unternehmer-   verhaltens.    Schriften der GEWISOLA, Band 49 (Jahrestagung der GEWISOLA 2013): 3-14.
  • Fietz, A., Grüner, S. (2013): Die Bedeutung von Verhaltensdeterminanten für Regulierungsmechanismen in der Landwirtschaft und Nahrungsmittel-produktion.    Tagungsband zur 23. Jahrestagung der Österreichischen Gesellschaft für Agrarökonomie (ÖGA) und zur 41. Jahrestagung der Schweizer Gesellschaft für Agrarwirtschaft und Agrarsoziologie (SGA), 12.-14. September 2013, Zürich, Schweiz: 117-118.
  • Fietz, A. (2013): A behavioural economic analysis of moral hazards in food production: the case of deviant economic behaviour and disclosure policies on the restaurant, ready-to-eat and retail level. 5th EAAE PhD Workshop, 29-31 May 2013, Leuven, Belgium.

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